Güneş yüzeyinin şimdiye kadarki en yüksek çözünürlüklü görüntüleri nefes kesiyor
1 min read

Güneş yüzeyinin şimdiye kadarki en yüksek çözünürlüklü görüntüleri nefes kesiyor

NASA Destekli Orbiter Görevi, Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntülerini Yakaladı

NASA’nın desteğiyle yürütülen ve Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı bir görev olan Orbiter, Güneş’i daha önce hiç olmadığı kadar detaylı bir biçimde inceliyor. Ve bu görev şimdi, görünür ışıkta Güneş’in şu ana dek çekilmiş en yüksek çözünürlüklü görüntüsünü yakalamayı başardı.

Uzay aracının Polarimetrik ve Helioseismik Görüntüleyicisi (PHI), fotosfer olarak da bilinen Güneş’in yüzeyini incelemek için geliştirilmişti. Bu sensör, görüntüler çekerek manyetik alanı ve yüzeyin hareketini ölçerek yüzeyin şeklini ortaya koyuyor. Bilim insanları ayrıca Güneş’in atmosferinin görüntülerini çekmek için Aşırı Ultraviyole Görüntüleyici (EUI) cihazını kullandılar.

Görüntüler, 22 Mart 2023’te Güneş’ten 74 milyon kilometreden daha az uzaklıkta çekilmiş. Güneş büyük olduğundan, aletlerin daha sonra bir araya getirilen birden fazla görüntü alması gerekiyor. Her görüntü 25 fotoğraftan oluşuyor ve Güneş’in her mozaikte yaklaşık 8.000 piksellik bir çözünürlüğü var. Bu da manyetizmasının ayrıntıları gibi çok sayıda içgörüyü ortaya çıkarıyor.

ESA bu görüntülerden bir de video hazırladı:

Solar Orbiter’ın PHI cihazından gelen bu yeni yüksek çözünürlüklü görüntüler, Güneş’in yüzey manyetik alanının güzelliğini ve akışını büyük bir ayrıntıyla gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir